Domaine Gallety

Côtes du Vivarais, SÖDRA RHÔNE

Frankrike

SÖDRA RHÔNE

Rhône är en av Frankrikes mest kända vinregioner och sträcker sig från söder om Lyon ner till floden Rhônes mynning. Det är ett stort område med en stor mångfald av klimat, jordmån och druvor. Så för att få en bättre förståelse delar man upp regionen i norra och södra Rhône.

Norra Rhône sträcker sig mellan städerna Lyon i norr och Montélimar i söder. Här används nästan enbart druvan Syrah och här ligger berömda appellationer som Cornas, Hermitage, Côte Rôtie, Saint-Joseph och Crozes-Hermitage. På den gröna sidan hittar man druvorna Roussanne, Marsanne och Viognier. De röda vinerna från Norra Rhône är i många fall intensiva och lagringsdugliga pjäser som kombinerar kraft med precision. Vid provningar kommer ofta klassiska beskrivningar som charkuterier, svartpeppar och kött på tal. De vita vinerna är åt det mer generösa hållet där fet och oljig struktur blandas med mogen frukt och blomster.

Södra Rhône ligger närmre medelhavet och här är klimatet varmare och landskapet mer flackt. Här är de viktigaste blå druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan och Cinsault medan de gröna är Roussanne, Bourboulenc, Clairette och Grenache Blanc.
Till skillnad från Norra Rhône producerar man alltså vin på flera druvsorter och klassikern GSM (Grenache, Syrah, Mourvèdre) är en cuvée som kopieras hela världen över. Här är också hemvist för den världsberömda appellationen Châteauneuf-du-Pape som i 9 fall av 10 (enligt oss) ger rejält överreklamerade viner.

Det är nästan omöjligt att beskriva exakt hur ett vin från södra Rhône smakar då faktorer som läge, val av druvor och vinmakning spelar in. Generellt sätt skulle nog vinerna beskrivas som fruktiga, kryddiga och lite alkoholvarma. Folkliga helt enkelt!

Dölj

Läs mer

Domaine Gallety håller till i byn Saint Montan (Ardèche) och är utan konkurrens den absolut främsta producenten i hela Côtes du Vivarais. Här i den nordvästra delen av Côtes-du-Rhône är klimatet betydligt svalare än söder ut och de röda vinerna, som baseras på Grenache och Syrah, hamnar av förklarliga skäl stilmässigt någonstans i gränslandet mellan nord och syd.

Côtes du Vivarais fick appellationsstatus först år 1999, men historien om Domaine Gallety tar sin början redan på 70-talet när Alain Galletys pappa införskaffade familjens första bit vinmark. Idag delar Alain på arbetet med sin son David-Alexandre och deras viner har äntligen börjat få den respekt de förtjänar.

Vinmarkerna omfattar 15 hektar och har skötts enligt biodynamiska principer sedan tidigt 1980-tal. Jodmånen är rik på kalk och det svala klimatet i kombination med hög höjd ger druvorna en lång hängtid, vilket i sin tur ger viner med en närmast burgundisk finess.

Noggrannhet och varsamhet genomsyrar allt arbete och hos Domaine Gallety lämnas inget åt slumpen. Druvorna plockas för hand och för att vara så skonsam som möjligt sköts all hantering av frukt och must med hjälp av gravitation. Jäsning sker med naturliga jäststammar, vinerna lagras på gamla fat från Bourgogne och buteljering görs utan klarning eller filtrering.

Resultatet ger vin som kombinerar djup och densitet med fräschör och mineralitet. De vita vinernas solkyssta frukt blandas upp med en läskande mineralsälta, medan de röda vinernas mer vildvuxna kryddighet tar armkrok med svalkande syror. Likt Mistralvinden i Rhône blåser det ständigt friska fläktar i vinerna från Gallety.

Côtes du Vivarais är än så länge ett ganska anonymt ursprung, men med Domaine Gallety i täten ser framtiden ljus ut.

Viner

Côtes du Vivarais Blanc "Cuvée Gallety"

Grenache blanc, Marsanne, Roussanne

Cuvée Gallety är ett vitt vin som består av 50 % Grenache Blanc, 30 % Marsanne och 20 % Roussanne. Medelåldern på vinstockarna i blandningen ligger på 40 år och druvorna fullständigt älskar de kalkrika jordarna som bidrar med fräschör och mineralitet. I vineriet blockerar far och son Gallety den malolaktiska jäsningen vilket ger en vit Rhône där kärnan av stenfrukt blandas med läskande syra och markerande mineralsälta.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Den malolaktiska fermentering blockeras och vinet buteljeras utan klarning eller filtrering.

Côtes du Vivarais "Haute Vigne"

Grenache, Syrah

Haute Vigne är Domaine Galletys instegsvin och namnet syftar till att frukten kommer från vinmarker på hög höjd. Det här är familjens mest tillgängliga vin tack vare att druvorna plockas från de yngsta vingårdarna och deras 40 år gamla vinstockar. För att bevara den ungdomliga frukten ligger Haute Vigne enbart på tank och resultatet ger ett charmigt och sympatiskt rött vin i läskande stil.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras i samma typ av kärl för att bevara fräschör och buteljeras utan klarning eller filtrering.

Côtes du Vivarais Rouge "Cuvée Gallety"

Grenache, Syrah

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal