Domaine des Bérioles

Saint-Pourçain, LOIRE

Frankrike

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Ett nött gammalt ordspråk bland vinimportörer är att det är en enkel match att hitta gott vin som är dyrt, men en utmaning att hitta gott vin som är billigt. Vi älskar när kvalitén är högre än priset och är ständigt på jakt efter buteljer som överglänser deras prislapp. Viner som tillhör denna kategori kommer ofta från mindre välkända områden och vår senaste upptäckt huserar i Saint-Pourçain och går under namnet Domaine Des Bérioles.

Saint-Pourçain ligger i Loire, nästan så långt som Loirefloden når, cirka 15 km väst om Mâcon i Bourgogne. I början av 1900-talet fanns det flera tusen hektar vingårdar i detta kulliga och svala landskap, men phylloxera, krig och industriell vinproduktion utarmade området och stagnationen var ett långlivat faktum. Idag utgörs vinnäringen av 600 hektar vinmark där majoriteten av druvorna odlas för storindustrin. På senare tid har området börjat genomgå en försiktig renässans som bygger på 17 producenter och deras blygsamma 25 hektar vinmark.

Närheten till Bourgogne speglar druvorna som odlas då Pinot Noir och Gamay dominerar den blåa sidan och Chardonnay den gröna. Men området är framförallt känt för sina vita viner, närmare bestämt de som produceras av den regionala druvan Sacy (Tréssallier) som är helt unik för Saint-Pourçain. Domaine des Bérioles är fast besluta att visa upp just druvan Tréssaliers potential och deras planteringar utgör ca 10% av världens totala odlingsareal.

Historien om Domaine des Bérioles tar sin början när paret Odile och Olivier Teissèdre köpte vingården Clos des Bérioles år 1989. Det är en historisk bit vinmark på 3 hektar som ursprungligen planterades år 1809. Druvorna såldes till det lokala kooperativet fram till att sonen Jean tog över 2010 och började anlägga familjens källare. Jean hade tidigare arbetat i Sancerre, Beaujolais och Bourgogne och år 2011 stod källaren klar och domänen kunde äntligen började göra vin under egen etikett. Från år 2016 har de kalkrika vinmarkerna brukats enligt hållbara principer och år 2019 blev egendomen ekologiskt certifierad. Respekt för natur och druva genomsyrar även arbetet i vineriet där receptet bygger på naturlig jäst, försiktig svavling och lagring på gamla fat och kärl av cement.

Vi är väldigt glada över att få erbjuda Domaine des Bérioles viner som kombinerar ursprungstypiskt mineraldriv och finess med mer törstsläckande egenskaper á la vin de soif. Det här är ren och skär drickglädje som dessutom kvalar in i den något uttjatade kategorin ”prisvärt”.

Viner

Saint Pourcain Rouge "d'Ichi et d'Ailleurs…"

50 % Gamay, 50 % Pinot Noir

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal