Dirupi

Valtellina, LOMBARDIET

Italien

LOMBARDIET

Valtellina är en alpin dal belägen i den nordligaste delen av Lombardiet, nära gränsen mot Schweiz. Här är allt extremt. Från de branta sluttningarna till de stora molnen som forsar in i dalen och sveper in vinrankorna i tät dimma. Vingårdarna här ligger upp mot 765 meter över havet och den sydliga exponeringen längs Addas flod är nödvändig för att druvor överhuvudtaget ska kunna mogna.

Om Piemonte ligger vid bergets fot så är Valtellina en del av själva bergskedjan. Det svala klimatet hålls i balans av stora stenar som lagrar den starka solens värme för att sedan portionera ut till rankorna nattetid. Dalens drottning är utan tvekan Nebbiolo som lokalt går under namnet Chiavennasca och står bakom ursprungets tre viktigaste viner; Rosso di Valtellina, Valtellina Superiore och Sforzato di Valtellina.

Nebbiolo som växer här skiljer sig markant från exempelvis Barolo då den utvecklar en karaktär som kännetecknas av slankhet och fräschör. Vinerna är vibrerande och inbjudande i sin ungdom men lämpar sig även extremt bra för lagring.

Dölj

Läs mer

När barndomsvännerna Pierpaolo “Birba” Di Franco and Davide “Faso” Fasolini lekte i Valtellinadalens branta vinmarker som barn, hade nog ingen kunnat föreställa sig att samma personer år 2004 skulle starta en av områdets mest spännande vinsensationer. Ingen i deras familjer hade någonsin jobbat med vin och att de skulle bli respektive familjs pionjär i vinvärlden skulle nog te sig osannolikt.

Det är enkelt att förstå varför vingårdsarbete tar en extrem form just här. De ökända ”dirupi” (branta sluttningar på italienska), gör arbetet till ett rent helvete då allt jobb måste skötas helt för hand. Det är ingen tillfällighet att ett av Valtellinas bästa områden, där Dirupi har planteringar, heter just Inferno.

Efter att avslutat sina enologiska studier i Milano bestämde sig duon år 2004 att sätta upp en annons vid det lokala kooperativet att de sökte vingårdar att få sköta. Responsen kunde inte vara mer positiv då de äldre veteranerna såg en chans i ynglingarna att föra arvet och traditionen vidare.

Idag brukar Birba och Faso 18 olika små terraserade vingårdslägen med vinstockar upp mot 100 år gamla. Allt jordbruk sköts efter hållbara principer och vinkällararbetet anpassas efter de olika vingårdarnas olikheter i altitud och exponering. Planteringarna upptas av druvan Nebbiolo som här går under namnet Chiavennasca.

Kombination av ståltank och stora fat är hemligheten bakom Dirupis eleganta och charmiga Nebbiolo. Deras flaskor går alldeles utmärkt att hälla i sig utan något till, men den italienska nerven i vinerna skriker ändå efter mat.

Dirupi är en producent som utan genvägar lyckats etablera sig bland den absoluta toppen i Valltelina. Med hårt arbete skapar duon viner som årgång efter årgång både definierar och omdefinerar vad Nebbiolo är. I traditionens spår, men alltid framåt.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal