Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne, BEAUJOLAIS

Frankrike

BEAUJOLAIS

Slarvigt beskrivs ofta vinerna från Beaujolais som lätta, bäriga och skapade för att drickas unga. Det kanske stämmer när det kommer till fenomenet Beaujolais Nouveau men de vinerna som vi kommit att älska sitter på betydligt mer djup, komplexitet och lagringsduglighet.

Beaujolais tillhör södra Bourgogne rent geografiskt men det är mycket som särskiljer distriktet från regionen i övrigt. Vi ser området lite som en fusion mellan Bourgogne och norra Rhône där druvan Gamay i kombination med något varmare klimat och jordar rika på granit ger några av vinvärldens mest omtyckta viner.

Huvuddelen av vinbönderna i Beaujolais använder sig även av en speciell typ av jäsning vid namn máceration carbonique eller kolsyrejäsning. Med denna metod får hela klasar jäsa i tankar fyllda med koldioxid. Jäsning påbörjas då inne i själva druvan vilket accentuerar frukt och minimerar tannin.

Gamay är en tunnskalig druvsort som likt Pinot Noir ger slanka och eleganta viner men i mer lekfull, flörtig och kryddig stil. De näringsfattiga granitjordarna tvingar vinstockarnas rötter långt ner i marken vilket ger vinerna en extra skjuts mineralitet och en lagom dos koncentration.

Dölj

Läs mer

Clotaire Michal håller till i byn Saint Etienne La Varenne, strax utanför Brouilly, och tillhör den nya generationen vinbönder i Beaujolais.

Historien om Clotaire började med studier i vin och efterföljande lärlingstjänst hos Christophe Peyrus på Domaine Clos Marie i Languedoc. Efter tiden som lärling begav han sig till norra Rhône och började arbeta hos Cornas-legenden Thierry Allemand där han blev kvar mellan 2008 – 2012. De fem åren hos Thierry gav Clotaire ovärderlig kunskap och under perioden gjorde han även sina första egna buteljeringar från en liten vingård i Saint-Joseph.

Mark i norra Rhônedalen är dyrt och när Clotaire Michal bestämde sig för att starta eget fick han bege sig söder ut till Beaujolais. Söder om Brouilly införskaffade han en vingård på 3 hektar med perfekt sydlig exponering, ursprungstypiska jordar av rosa granit och upp till 100 år gamla vinstockar. Hans första årgång blev 2014.

Clotaire Michal arbetar efter biodynamiska principer i sin vinmark utan någon som helst användning av kemiska preparat. I vineriet är receptet naturlig jäst, hela klasar, pressning med antik vertikalpress, lagring på gamla fat och ytterst lite svavel.

När man dricker Beaujolais från Clotaire Michal är hans tidigare läromästares inflytande ständigt närvarande och vinerna skulle blint placeras i ett gränsland mellan Bourgogne och Rhône. De är täta, djupa och lagringsdugliga samtidigt som de bjuder upp till dans direkt med läskande fräschör och imponerande mineralitet. Vinerna kan enklast beskrivas som att Thierry Allemand har börjat göra vin i Brouilly.

Viner

Libre Pensée

100 % Gamay

Libre Pensée är Clotaire Michals mest direkta vin och frukten kommer från hans yngsta vingårdar. Att använda sig av ordet ”yngsta” kan dock förvirra då vinstockarna är över 80 (!) år gamla. Vinmarkerna med rosa granitjordar ligger strax utanför Brouillys appellationsgräns.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar med 15 dagars skalkontakt. Pressning sker med antik vertikal press och vinet lagras 8 månader på 10-15 år gamla fat. Buteljeras ofiltrerat.

A Fleur de Peau

100 % Gamay

A Fleur de Peau är Clotaire Michals mest lagringsdugliga vin och nyckeln till lagringskapaciteten ligger i de 100 år gamla vinstockarna. Dessa sekelgamla stockar ger druvor av exceptionell kvalitet, packade med mineralitet, och rötterna tränger sig djupt ner i de rosa granitjordarna.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar med 15 dagars skalkontakt. Pressning sker med antik vertikal press och vinet lagras 8 månader på 10-15 år gamla fat. Buteljeras ofiltrerat.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Clos Marie

Pic Saint Loup

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maxei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal