Château de Plaisance

Quarts de Chaume, LOIRE

Frankrike

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Loire har alltid legat oss varmt om hjärtat och det var faktiskt just i denna dynamiska vinregion vi tog avstamp när vi började att importera vin. Regionen var grovt underrepresenterad i Sverige och idag innehåller vår portfölj mycket av det bästa Loire har att erbjuda. Vi är fast beslutna att det ska förbli så och var därför extra snabba på bollen när vi fick höra om den nya stjärnan Vanessa Cherrau och hennes Château de Plaisance!

Vanessa är uppvuxen i Angers och tog över Château de Plaisance år 2019. Egendomen ligger i Anjou Noir, som den västra delen i Anjou kallas, där Chaume, Quart de Chaume and Savennières räknas in. Namnet kommer från den mörka skiffersten som inte bara präglar vinmarkerna i området, utan också slott och hus. Kuriosa är att det mörka och skräckinjagande medeltida fort som omger staden Anger är byggt av just denna unika skiffer.

Det här är ett paradis för Chenin Blanc som stormtrivs i de näringsfattiga jordarna där skiffer blandas med olika typer av sandsten. Druvan upptar 80 % av Vanessas odlingsareal där resterande del utgörs av Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Hennes 25 hektar vingårdar är ekologiskt certifierade sedan 1995 och biodynamiskt certifierade sedan 2008. Inställningen till naturen och jordbruket ligger på en närmast religiös nivå där hela filosofin bygger på att maximera druvornas potential med naturliga verktyg. Det är med andra ord enbart naturens hjälpmedel och dess biologiska mångfald som används för att få så friska druvor som möjligt där målet är att varje druvklase ska spegla sin unika växtplats.

I källaren sker arbetet efter samma melodi och allt vinifieras med så lite inverkan som möjligt och enbart en mikroskopisk dos sulfiter tillsätts vid buteljering. Resultatet ger knivskarpa, kliniskt rena och energirika viner i mineraldriven stil à la Anjou. Vi blir helt tagna av vinernas precision och gillar du som oss lagringsduglig Loire med fräschör i fokus är Vanessa Cherrau och hennes Château de Plaisance något du bör ha i kylskåpet.

Viner

L'Anjou Blanc

100 % Chenin Blanc

L’Anjou Blanc kan liknas vid Château de Plaisances husvin och det var vid första sippen av det här vinet som vi blev förälskade i Vanessas stil av Chenin Blanc. Druvorna är uppväxta på skiffer och kommer från 20 år gamla vinstockar. Resultatet ger en Chenin Blanc i vinterskrud som verkligen bjuder på allt vi älskar med druvan! Som en läskande och tillgänglig mineralfest.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, kallpressas och jäser med naturlig jäst. Malolaktiska jäsningen blockeras delvis och vinet lagras 11 månader på ståltank.

Anjou Blanc "La Grand Piece"

100 % Chenin Blanc

Anjou Blanc "Ronceray"

100 % Chenin Blanc

Ronceray är en hyllning till klostret som dikade ut och skapade cru:erna i området på 1100-talet och namnet ges till torra vita viner från appellationerna Chaume Premier Cru och Quarts de Chaume Grand Cru. Jordarna här består främst av skiffer och sandsten vilket bidrar med en rejäl skjuts mineralitet. Det här är en betydligt mer koncentrerad Chenin Blanc i rikare stil där djup och syranivåer vittnar om att vinet har en lång och givande framtid framför sig.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, kallpressas och jäser med naturlig jäst. Malolaktiska jäsningen blockeras delvis och vinet lagras därefter 12 månader på ståltankar och gamla fat från Bourgogne.

Savennières

100 % Chenin Blanc

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Clos Marie

Pic Saint Loup

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maxei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal