Abbia Nòva

Piglio, LAZIO

Italien

LAZIO

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vidvinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Arneis och Cortese mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Abbia Nòva håller till i den lilla byn Piglio i Lazio som räknades som en av Italiens mest betydelsefulla vinregioner under Romar- och Medeltiden. Egendomen grundades av vännerna Daniele och Pierluca som efter flera års arbete hos diverse vinbönder beslutade sig att slå sina påsar samman och införskaffade 7 hektar vinmark i sina hemtrakter.

Första årgången producerades år 2013 (då under namnet Costa Graia) och i huvudsak kultiveras druvsorten Cesanese d’Afille som kom till Piglio för över 400 år sedan. Jordarna de brukar är främst vulkaniska med inslag av lera och en stor del av vinstockarna är upp mot 70 år gamla. Vingårdsarealen är fördelad över de 6 historiska lägena San Giovanni, Vignali, Colle di Grano, Le Fattora och Casale San Antonio.

Redan från start har man haft av en naturlig jordbruksstrategi och allt arbete sker efter biodynamiska pinciper. I källaren, som utgörs av ett gammalt hus uppe i bergen, tillsätts varken jäst eller svavel och all jäsning sker spontant med lagring på cement, lera, stål, glas och gamla fat.

Abbia Nòva är en frisk fläkt i Piglio och deras livfulla, energirika vinstil uppdaterar det traditionella uttrycket från Lazio till en mer modern och läskande form. En perfekt balans av det gamla och nya Italien.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Clos Marie

Pic Saint Loup

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maxei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal