Viña Ilusión

Rioja Baja, Rioja
Spanien
Map to Viña Ilusión

Martin Andrés Alonso Etayo är uppväxt i en liten by i La Rioja och är en vinbonde med betoning på bonde. Redan som grabb kände han en dragningskraft mot naturen och som tonåring bestämde han sig för att det var agrikultur han ville pyssla med. År 1992 vid 32 års ålder så införskaffades 5 hektar vinmark högt belägen i dalen Cidacos vid berget Isasa i Rioja Baja och Viña Ilusión grundades.

Inspirerad av Massanobu Fukuoko och Rudolf Steiner bestämde han sig redan från start att arbeta biodynamiskt och utöver vindruvor kultiverar han även grönsaksland, frukt- och olivträd efter samma filosofi. Idag, nästan 30 år senare, anser Martin att han har hittat det perfekta receptet att odla vin där vinmarkerna berikas på naturlig väg och resultatet ger viner fyllda av liv och energi! I vingårdarna återfinns främst druvan Tempranillo men även Graciano, Garnacha och en skvätt Carbernet Franc.

Vi älskar det nakna och saftiga uttrycket av Rioja som Viña Ilusión står för. Här finns det inga fattoner som stör utan allt fokus ligger på frukt och fräschör. Det här är essensen av Tempranillojuice.

Viner

Prana

100 % Tempranillo

Prana är en tolkning av Vino Cosechero och producerades första gången år 2014. Här inspireras Martin av Beaujolais och jäsningstekniken máceration carbonique. Med den metoden får hela druvklasar jäsa i tankar fyllda med koldioxid. Jäsning påbörjas då inne i själva druvan vilket accentuerar frukt och minimerar tannin.

De ekologiska druvorna skördas för hand och jäser i hela klasar (kolsyrejäsning) på ståltank.

Viña Ilusión Rioja

95 % Tempranillo, 3 % Garnacha, 2 % Graciano

Innan ekfatslagrade viner blev den rådande trenden i Rioja brukade vinbönder producera ett typ av rött vin vid namn Vino Cosechero. Översatt till svenska blir det något i stil med ”skördens vin” och var ett friskt och saftigt rött vin till för att hävas i stora klunkar direkt efter buteljering. Viña Ilusión är en övertygande tolkning av den vinstilen och är en sån typ av vin man alltid vill ha ett par flaskor hemma av.

De ekologiska druvorna avstjälkas och jäser med naturlig jäst på tank. Vinet får vila på sin fällning innan buteljering.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se