Vassaltis

Vourvoulos, Santorini
Grekland
Map to Vassaltis

Egendomen Vassaltis grundades år 2015 och är därmed det absolut senaste tillskottet på Santorinis vinscen. Historien började fem år tidigare när Yannis Valambous lämnade finanslivet i London med en dröm att väcka liv i sin familjs vinmarker på ön. Han hade spenderat stor del av sin barndom på Santorini och när han fick idén att skapa ett nytt vineri tog han hjälp av vännerna Elias Roussakis och Yannis Papaiconomou som praktiskt nog redan arbetade med vin. Med kunskap från vinarbete i bland annat Frankrike, Nya Zeeland och hos Santorinis mest berömda producent Hatzidakis fanns det ordentligt med erfarenhet i bagaget. Deras gemensamma vision blev att bana väg för nya generationen av grekiska vinbönder.

Större delen av Vassaltis vinmark upptas av den lokala druvsorten Assyrtiko som kommer från oympade vinstockar vars rötter tränger sig djupt ner i de vulkaniska jordarna. Druvan Assyrtiko fullkomligt älskar öns jordmån och den besitter superkraften att aldrig tappa sin skyhöga syra trots hög mognadsgrad. I vingårdarna återfinns även druvorna Athiti och Aidai som likt Assyrtiko växer väldigt nära marken i cirkelform, likt en korg, efter metoden koulara. Denna teknik används för att skydda druvorna mot den heta solen och de starka vindarna.

I vineriet arbetar man med klassisk vitvinsmakning. Deras Assyrtiko 2017 jäser i hela klasar och med naturlig jäst. Lagring sker på ståltank där vinet får vila på sin fällning i 6 månader innan buteljering. Resultatet ger ett vin som är rikt och generöst med hög syra, havssälta och en sjuhelsikes mineralitet som håller allt på plats. Det här är en lagringsduglig pjäs som förtjänar ett par timmar på karaff eller några år i källaren innan det avnjuts.

Viner

Assyrtiko

100 % Assyrtiko

Drvor jäser i hela klasar med naturlig jäst. Lagring sker på ståltank där vinet får vila på sin fällning i 6 månader innan buteljering

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se