Familjen Tarlant håller till i byn Oeuilly, väster om Epernay och med anor tillbaka till år 1687 tillhör de ett av de äldsta Champagnehusen i hela regionen. Sedan år 1780 har Champagne Tarlant huserat i Oeuilly och idag drivs egendomen av syskonparet Benoît och Mélanie Tarlant som är den 12:e generationen att ansvara för vinproduktionen.
Deras vinmarker upptar 14 hektar och är spridda över de fyra byarna Oeuilly, Boursault, St-Agan och Celles-lès-Conde i de västra delarna av Vallée de la Marne. De har sedan länge arbetat ekologiskt med biodynamiska inslag och varje vingårdslott skördas för hand och vinifieras separat för att särskilja de olika ursprungens uttryck. Chardonnay (30 %), Pinot Noir (50 %) och Pinot Meunier (20%) upptar största delen av deras odlingar men här återfinns även gamla lokala druvsorter som Arbanne, Petit Meslier och Pinot Blanc.
Idag är företeelsen Brut Nature eller Brut Zero förhållandevis vanligt men när Tarlant började buteljera viner utan tillsatt socker redan på 1970-talet var de pionjärer i Champagne. Jean-Mary som ansvarade för vinerna på den tiden ansåg att addering av socker tenderade att maskera uttrycket av vinernas terroir. Benoît och Mélanie för den traditionen vidare och med hjälp av perfekt moget och ytterst noggrant selekterat druvmaterial blir resultatet magnifikt.
Vinmakningen går efter receptet jäsning på fat, blockad malolaktisk jäsning, jättelång lagring på fällningen och en stor dos reservvin. Resultatet ger komplexa, livfulla och väldigt gastronomiska Champagner med finfina bubblor och rik textur. Vinerna från Tarlant ska inte drickas ur flöjtglas. De förtjänar att avnjutas i en Bourgognekupa av större modell.
57 % Chardonnay, 29 % Pinot Noir, 14 % Pinot Meunier
Druvor från olika lieux-dits i Oeuilly i Vallée de la Marne. Jäsningen sker på fransk ekfat och därefter får vinet vila på jästfällningen i 15 år innan buteljering görs utan tillsatt socker.
70 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir
Druvor från olika lieux-dits i Oeuilly i Vallée de la Marne. Jäsningen sker på fransk ekfat och därefter får vinet vila på jästfällningen i 12 år innan buteljering görs utan tillsatt socker.
85 % Chardonnay, 25 % Pinot Noir
Vinet är gjord med saignée-metoden med druvor från Oeuilly i Vallée de la Marne (40 % vin de réserve). Jäsningen sker på fransk ekfat och därefter får vinet vila på jästfällningen i 6 år innan buteljering görs utan tillsatt socker.
33 % Pinot Noir, 33 % Chardonnay, 33 % Pinot Meunier
Druvor från Oeuilly i Vallée de la Marne (40 % vin de réserve). Jäsningen sker på fransk ekfat och därefter får vinet vila på jästfällningen i 6 år innan buteljering görs utan tillsatt socker.
Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?
POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel
Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se
Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se
Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se
Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se