Riecine

Chianti, Toscana
Italien
Map to Riecine

Riecine håller till 3,5 mil nordost om Siena, mitt i hjärtat av Toscana, i byn Gaiole. Vingårdarna de brukar är några av de absolut finaste i hela Chianti Classico och egendomen har i flera årtionden haft ryktet om sig att vara en sann mästare av Sangiovese.

Grundare till Reciene var Engelsmannen John Dunkley som tillsammans med sin fru Palmina Abbagnanon införskaffade 1,5 hektar vinmark från ett närliggande kloster år 1971. Paret restaurerade det gamla stenhuset som tillhörde marken och började plantera nya vinrankor i gårdarna. Deras första årgång var 1973.

John var en mycket respekterad man och han ansåg att Cabernet Sauvignon, som var tillåten under DOCG-reglerna för Chianti Classico, inte hade något att göra i hans vinmarker. Som han en gång uttryckte det ”När Baron Philippe Rothschild planterar Sangiovese, kommer jag att plantera Cabernet”

År 1991 anställde John och Palmina en ung vinmakare vid namn Sean O’Callaghan som har blivit den person som dragit Riecine’s terroirdrivna, rena tolkning av Sangiovese till sin spets. John och Palmina är inte längre med och från 2011 är Riecine en egendom som leds av Lana Frank tillsammans med familj.

Allt arbete i vingårdarna sköts organiskt och allt druvmaterial plockas för hand. I vineriet avstjälkas druvorna innan jäsning där man endast använder sig av naturliga jäststammar. 

Viner

Riecine di Riecine

100%  Sangiovese

Druvor från 45-åriga vinstockar från Gaiole in Chianti. Druvorna pressas med fötter innan jäsningen kommer igång i öppna cementtankar. Vinet lagras därefter i 36 månader på cementtankar och ytterligare 6 månader på flaska.

Chianti Classico

100%  Sangiovese

Druvor från 25-åriga vinstockar från Gaiole in Chianti. Druvorna är 100 % avstjälkade. Jäsningen sker på ståltank och vinet lagras därefter i 18 månader på både gamla stora fat och cementtankar.

Rosso Toscana "La Gioia"

100%  Sangiovese

Druvor från 40-åriga vinstockar från producentens bästa lägen i Gaiole in Chianti. Jäsningen sker i öppna cementtankar och vinet lagras därefter i 30 månader på en blend av nya och gamla tonneaux. Vinet lagras ytterligare 6 månader på flaska och är Riecines variation på Supertuscan – tema, där kraft och balans går hand i hand för att skapa en rikare tolkning av Sangiovese.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se