Poderi Colla

Monforte d'Alba, Piemonte
Italien

Det finns klassiska producenter och så finns det historiska producenter. Poderi Colla tillhör utan tvekan de sistnämnda. Grundaren Beppe Colla är en legend och när han år 1961 valde att som första vinbonde buteljera ett av Barolos bästa vingårdslägen Bussia separat, förändrade han synen på Piemonte för alltid.

Idag brukar Poderi Colla 12 hektar vinmark som är spridd över tre olika domäner; Tenuta Roncaglia i Barbaresco, Tenuta Dardi Le Rose i Monforte d’Alba och Cascina Drago i Elvio di Alba. Fokus ligger framförallt på Nebbiolo, som odlas med olika exponeringar på hög höjd, men här återfinns även druvorna Freisa, Barbera och Dolcetto. Vingårdarna sköts ekologiskt i enlighet med Beppes vinfilosofi, där respekt för naturen och hårt arbete bland vinrankorna ger grunden för en lyckad vinifiering. I källaren är det naturliga jäststammar och gamla stora fat som gäller för att urlaka den aromatiska kärnan av Nebbiolo på det mest delikata sättet. Resultatet ger viner med elegans och fräschör vars balanserade frukt och struktur tillåter många års lagring.

Diskussionen om traditionell eller modern vinmakning kommer ofta på tal i vinvärlden, men med Poderi Colla finns det inget utrymme för tolkningar. Det här är en av regionens mest ikoniska producenter och även om Beppes vinfilosofi upplevs som traditionell idag, var den tveklöst modern och revolutionerande på 60-talet. Vi väljer att klassificera vinerna som tidlösa. Tidlösa och relevanta.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se