Michel Gonet

Avize, Champagne
Frankrike
Map to Michel Gonet

Familjen Gonet kommer ursprungligen från Beaujolais och har en lång historia inom vinnäring. Redan på 1400-talet arbetade de som vinhandlare och år 1802 grundade Charles Gonet egendomen i Champagne som idag sköts av 7:e generationens vinmakare.

Gammelfarfar Charles lade grunden, men det var först år 1973 när Michel Gonet valde att modernisera källaren i Avize som det tog fart på riktigt. Idag har familjen 40 hektar vingårdsmark där Chardonnay står för 80 % av arealen och resterande 20 % av Pinot Noir. Planteringar av gröna druvor hittar man i Oger, Le Mesnil-sur-Oger och på sluttningar vid Sézannais och Montgueux. Vingårdarna med Pinot Noir  ligger på kullarna vid Bar-sur-Aube i södra Champagne.

Familjen Gonet producerar över 10 olika cuvéer men vi arbetar enbart med en av dessa blandningar. Anledningen till det är vår vän Marco Pelletier, en av världens främsta sommelierer. Marco kommer ursprungligen från Kanada men bor sedan många år i Paris där han bland annat jobbat som chefssommelier på de 3-stjärniga krogarna Le Taillevent och Le Bristol. Idag har Marco sin egna restaurang Vantre i Paris och gör utsökta viner i Bordeaux hos egendomen Domaine de Galouchey.

Hos Michel Gonet arbetar Marco som konsult för att höja kvaliteten på vinerna och han har varit med och skapat cuvéen som vi jobbar med. Bubblet görs på 100 % Chardonnay från en lieu-dit vid namn ”Les Hauts Mottes” som ligger i den berömda byn Mesnil-sur-Oger. Vinet ser enbart ståltank under jäsning och får vila på jästfällningen i 6 år innan buteljering görs utan tillsatt socker. Resultatet ger en rik och flörtig Brut Nature med läskande och krispig finnish. Med andra ord är det här en Champagne man kan och vill dricka mycket av!

Viner

Blanc de Blancs "Les 3 terroirs"

100 % Chardonnay

Namnet ”Les 3 Terroirs” hänvisar till de tre byarna varifrån druvorna till vinet kommer, vilka är Montgueux, Vindey och Le Mesnil-sur-Oger. En strålande studie i Chardonnay, där kombinationen av de tre olika ursprungen ger en komplex och mångfacetterat Champagne med höga ambitioner. Den minimala mängden socker som tillsätts vid buteljering känns knappt, utan den finns där för att balansera den vassa fräschören.  En gastronomisk skumpa av rang.

Vinet jäser på ståltank och efter den andra jäsningen på flaska får det vila 7 år på jästfällningen. Buteljering görs med dosage på 5 gr per liter.

2012 Grand Cru Blanc de Blancs

100 % Chardonnay

Druvor från lieu-dit Les Hauts Mottes i byn Le Mesnil-Sur-Oger.  Jäsningen sker i ståltank och därefter får vinet vila på jästfällningen i 6 år innan buteljering görs utan tillsatt socker.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se