Maison MC Thiriet

Comblanchien, Bourgogne
Frankrike
Map to Maison MC Thiriet

Maison Thiriet är en mikro-négociant med bas i Chateau de Comblanchien, strax söder om Nuits-Saint-Georges i Bourgogne. Bakom projektet står Camille Thiriet och Matt Chittick som efter arbete hos diverse egendomar i Bourgogne förverkligat sin dröm att göra vin under egen etikett.

Camille och Matt träffades när de arbetade på Domaine de Bellene. Där byggde de upp ett stort kontaktnät i Bourgogne och fick därmed tillgång till historiska vingårdslägen när de startade sin egna firma. Deras första årgång producerades 2016 i ett garage utan el och begränsades till knappt 2000 flaskor. Trots denna mikroskopiska produktion lyckades Thiriet att få hype från redan från start.

I källaren sker arbetet ytterst noggrant och varsamt med hjälp av gravitation och alla viner jäser självfallet med naturlig jäst. Man använder sig främst av gamla fat och användning av svavel ligger på minimal nivå.

Maison Thiriet är ett av de mest intressanta nytillskotten i hela Bourgogne och med endast tre årgångar i ryggen har de lyckats etablerat sig i vinvärlden. Vi är jättestolta att kunna erbjuda dessa transparanta och moderna viner. Om än i extremt limiterat antal.

Viner

Volnay "Les Grands Champs"

100 % Pinot Noir

Druvor från 50-åriga vinstockar från lieu-dit Les Grands Champs, strax under 1er Cru Les Mitans i Volnay. Druvor skördas för hand och jäser i hela klasar.  Jäsningen och lagringen sker på fat (20 % nya). Vinet lagras på fat i 12 månader.

Côte-de-Nuits Villages Rouge "Aux Montagnes"

100 % Pinot Noir

Druvor från vinstockar planterade 1970 från lieu-dit Aux Montagnes i Comblanchien. Druvorna är delvis avstjälkade. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (20 % nytt, resten gamla Domaine Armand Rousseau-fat). Vinet lagras på fat i 12 månader.

Bourgogne Vézelay Blanc

100 % Chardonnay

Druvor från 25-åriga vinstockar, ekologiskt odlade på en liten kulle med öst-exponering i Tharoiseau, mitt emot Vézelay. Jäsningen och lagringen sker på fat (20 % nya). Vinet lagras på fat i 12 månader  och därefter 1,5 månader på ståltank innan buteljeringen.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se