Luis Seabra

Porto, Douro
Portugal
Map to Luis Seabra

Under våra år på restauranggolvet har vi ständigt fått höra mantrat ”snart kommer de torra vinerna från Portugal”. Så där 15 år senare sprang vi på Luis Seabra och kunde äntligen konstatera att tiden var kommen för vinerna vi så länge väntat på.

Luis Seabra går i täten för den nya portugisiska vågen och innan han startade sin egen etikett arbetade han för Dirk Niepoort som ansvarig vinmakare mellan år 2004 till 2012. Efter att under så många år gjort det han älskade mest av allt för andra, tyckte han det var dags att börja arbeta för sig själv.

Luis recept bygger på samarbeten med odlare runt om i norra Portugal (främst Douro) som har väldigt gamla vinmarker planterade med lokala druvsorter på hög höjd. Många rankor är över 80 år gamla och i de olika vinmarkerna samsas gröna druvorna som Rabigato, Códega och Gouveio med de blå Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Amarela och Rufete. För att nämna några. Den gemensamma nämnaren i vingårdarna är jordmånen skiffer som ständigt gör sig påmind i glaset när man dricker vinerna. Luis arbetar tight med vinodlarna och marker som arrenderas ställs alltid om till ekologiskt jordbruk.

När vi träffar vinbönder brukar vi fråga vilken typ av vin de föredrar att dricka privat. Alltså vilket vin (som inte är deras) korkar de upp när det är fest. Oftast går deras personliga smak att läsa av i deras buteljeringar och vi har kommit fram till att det finns två olika typer som alltid gör gott vin. De som enbart dricker vin från byn de bor i och de som är extremt intresserade av vin från hela världen. Luis tillhör den andra kategorin och det är enkelt att förstå hans kärlek till Frankrike som vinland när man dricker hans viner. Det rör sig om mineraldrivet och elegant vin som inte slarvar bort sitt urpsrung. Inverkan i processen är minimal vilket ger en väldigt terroirdriven och unik vinstil som inte går att hitta någon annanstans i världen. Enligt oss är Luis det absolut bästa Portugal har att erbjuda.

Viner

Douro Tinto "Mono C"

100 % Castelão

Druvor från vinstockar planterade 1993 på skifferrika jordar i en enskild vingård på 450 meters höjd i Douro. Druvorna jäser i hela klasar i plasttankar. Vinet lagras i 18 månader på stora gamla fat.

Vinho Verde Branco "Granito Cru"

100 % Alvarinho

Druvor från vinstockar planterade 1989 på granitrika jordar i tre olika vingårdslägen i byn Paderne i norra delen av Vinho Verde. Jäsningen sker på stora gamla fat och därefter lagras vinet i 12 månader på stora gamla fat utan batonnage.

Vinho Branco "Xisto Ilimitado"

Rabigato, Codega, Gouveio, Viosinho

Druvor från 50-åriga vinstockar planterade på skifferrika jordar i olika vingårdslägen på 500 meters höjd i Douro. Jäsningen sker på stora gamla fat och därefter lagras vinet i 12 månader på stora gamla fat utan batonnage och utan att genomgå malolaktisk jäsning. ”Xisto Ilimitado” betyder ”skiffer utan gränser”.

Douro Branco "Xisto Cru"

Rabigato, Codega, Gouveio, Viosinho

Druvor från vinstockar planterade 1920-1930 på skifferrika jordar i olika field-blend vingårdar på 650-700 meters höjd i södra delen av Douro. Jäsningen sker på gamla tonneaux och därefter lagras vinet i 12 månader på stora gamla ekfat utan batonnage och utan att genomgå malolaktisk jäsning.

Vinho Tinto "Xisto Ilimitado"

Touriga Franca, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Rufete, Tinta Barroca, Malvasia Preta, Donzelinho Tinto

Druvor från 80-åriga vinstockar planterade på skifferrika jordar i olika vingårdslägen på 400-600 meters höjd i Cima Corgo i Douro. Druvorna jäser 70 % i hela klasar på ståltank och 30 % i lagares med fottrampning. Vinet lagras i 12 månader på stora gamla fat och därefter ytterligare 5 månader på ståltank. ”Xisto Ilimitado” betyder ”skiffer utan gränser”.

Vinho Tinto "Xisto Indie"

Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Rufete, Touriga Brasileira, Donzelinho Tinto, Malvasia Preta, Touriga Femea

Druvor från vinstockar planterade 1950 på skifferrika jordar i en enskild vingård på 510 meters höjd i Cima Corgo i Douro. Druvorna jäser i hela klasar i öppna lagares innan de fottrampas. Vinet lagras i 22 månader på gamla fat.

Douro Tinto "Xisto Cru"

Roufete, Touriga Franca, Malvasia Preta, Alicante Bouschet, Donzelinho Tinto

Druvor från vinstockar planterade 1910-1930 på skifferrika jordar i två field-blend vingårdar på 650-700 meters höjd i Cima Corgo i Douro. Jäsningen sker i hela klasar i stora öppna gamla portvinsträfat och därefter lagras vinet i 22 månader på stora gamla ekfat.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se