Le Rocher des Violettes

Montlouis-sur-Loire, Loire
Frankrike

När Arnaud Lambert ringer och ger vintips så tar man tipset på allvar. Vinerna som imponerat kom från en kille vid namn Xavier Weisskopf och vi blev precis lika förtrollade av fokusen och skärpan i flaskorna som Arnaud.

Xavier pluggade vin i Bourgogne och efter studierna arbetade han som vinmakare i bland annat Chablis och Gigondas. Efter några år i Rhônedalen tog hans kärlek för Chenin Blanc honom till byn St Martin Le Beau i Touraine, Loire där han bosatte sig. År 2005 införskaffade han 10 hektar vinmark i Montluis-sur-Loire och grundade egendomen Le Rocher des Violettes. Vingårdarna han köpt bestod av gamla vinrankor planterade innan år 1940. Xavier förstod värdet av materialet och påbörjade direkt konvertering till organisk skötsel. Planteringarna är idag organiskt certifierade, omfattar 17 hektar och består förutom Chenin Blanc av Cabernet Franc, Côt (Malbec), Pinot Noir och Chardonnay.

Xavier vill göra rena, livfulla, mineraldrivna viner och använder därför minimalt med svavel under processen och hans cuvéer får endast se gamla fat innan buteljering.Vinerna från Le Rocher des Violettes lyckas med bedriften att vara törstsläckare och komplexa vinbyggen på samma gång. Skärpan och syran i de vita vinerna för våra tankar till Thibaud Boudignon men med en krämigare textur. De röda vinerna är lekfulla i sin stil med charmigt, saftig struktur och med en läskande syra.

Tack Xavier (och Arnaud)!

Viner

Chenin Blanc

100 % Chenin Blanc

75 % av cuvéen lagras på stora gamla fat och resterande 25 % på ståltank under 7 månader.

Montlouis-sur-Loire "Négrette"

100 % Chenin Blanc

Vinet Négrette tar sitt namn från en parcell i den första vingård som Xavier införskaffade. Vinmarken upptar 2 hektar och har sydlig exponering. Rankorna är planterade med väldigt hög densitet på kalkrik jord och planterades år 1922.

Över 80 år gamla rankor skördas för hand. Musten spontanjäste på gamla fat i 6 månader och lagrades därefter 11 månader på 500 liters fat (30 % nya).

Cabernet Franc

100 % Cabernet Franc

Druvor avstjälkas och jäser samt lagras på stora neutrala ekfat i 12 månader

Côt Vieilles Vignes

100 % Côt (Malbec)

25 % av druvmaterialet planterades år 1891 och resterande del av cuvéen år 1950.

Druvor plockas för hand och jäser samt lagras på stora neutrala ekfat i 12 månader.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se