Jérôme Arnoux

Arbois, Jura
Frankrike

Jérôme Arnoux är Jura förkroppsligad. Född och uppvuxen i Montigny-les-Arsuses, som var den första byn att odla druvor i regionen, kom han i tidig ålder kontakt med vintillverkning. Han började som självlärd sjuttonåring att arbeta hos diverse vinbönder runt om Arbois och lärde sig redan som ung ovärdelig kunskap om Jura’s olika jordar, druvsorter och uttryck.

Efter 20 års arbete varav ett årtionde hos Domaine Tissot blev Jérôme år 2012 delägare och ansvarig vinmakare i Arbois äldsta källare Le Cellier des Tiercelines. Idag brukar man 15 hektar vinmark i Villette-les-Arbois, Montigny-les-Arsures och Pupillin från vilka huvuddelen av frukten till Jérôme’s viner kommer. Vingårdarna sköts efter hållbara principer utan någon som helst användning av pesticider och med mycket strikta skördeuttag.

Jérôme är en sann vinbonde av Jura och gör i stort sett alla olika stilar av vin som karakteriserar regionen. Läskande Trousseau, plikttrogen Pinot Noir, vin i klassisk oxidativ stil och upptoppat vitt packat med mineralitet. Oavsett vinstil så är alltid receptet naturlig jäst och försiktig svavling med spänstiga och livfulla viner som resultat.

Allt vi älskar med Jura hittar vi i vinerna från Jérôme Arnoux.

Viner

Arbois "Nuance"

80 % Chardonnay, 20 % Savagnin

Druvor från vingårdar runt Arbois avstjälkas, pressas och jäser med naturlig jäst på tank. Vinet lagras därefter 30 månader under täcke av jäst och i delvis kontakt med syre. Chardonnay lagras på stora ekliggare (foudre) och Savagnin i mindre ekfat.

Arbois "Révélation"

100 % Pinot Noir

Druvor från kalkrika vinmarker med sydöstlig exponering runt Arbois. Druvor avstjälkas och jäser med naturlig jäst på tank i 30 dagar. Vinet lagras därefter 12 månader på gamla fat.

Arbois "Exception"

100 % Trousseau

Exception kommer från en kalkrik, västligt sluttande vingård i Arbois vid namn Les Corvées. Odlingarna av Trousseau är koncentrerade runt orten Arbois och Les Corvées ligger norr över och räknas som en av områdets absolut bästa vinmarker. Druvor avstjälkas och jäser med naturlig jäst på tank i 30 dagar. Vinet lagras därefter 12 månader på gamla fat.

Arbois "Friandise"

1/3 Pinot Noir, 1/3 Poulsard, 1/3 Trousseau

Friandise blir översatt till svenska ”godis” och vinet görs på lika delar av den klassiska trion Pinot, Poulsard och Trousseau. Hälften av druvorna avstjälkas och resterande del får jäsa i hela klasar. Vinet genomgår kolsyrejäsning och fostras på tank innan det buteljeras utan klarning eller filtrering.

Arbois Ouille "Entre-Deux"

100 % Savagnin

Entre-Deux görs på den lokala druvan Savagnin, odlad runt Arbois. Druvor pressas och jäser därefter med naturlig jäst på gamla fat. Lagras 20 månader i fat som toppas upp (”ouille”) för att undvika kontakt med syre.

Arbois "Initial"

100 % Chardonnay

Druvor från kalkrika vinmarker med sydöstlig exponering runt Arbois. Druvor avstjälkas, pressas och genomgår därefter en sval och långsam jäsning med naturlig jäst. Vinet lagras i 12 månader varav 80% på tank och resterande del på gamla fat.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se