Il Paradiso di Manfredi

Montalcino, Toscana
Italien
Il Paradiso di Manfredi är en liten oas av 3,5 hektar i Montalcino, där rankorna växer fridfullt omringade av olivträd och saffransblommor. Det är verkligen ett paradis där tiden har stannat och det märker man när man utforskar den gamla vinkällaren med sina stora gamla fat och när man snurrar vinet i glaset: här är tradition lika med natur, i en symbios som resulterar i en ren och transparent Sangiovese med djup koncentration och energi.
Historien börjar i mitten av 50-talet när Manfredi Martini bestämmer sig för att lämna sitt jobb hos Biondi-Santi där han var med och grundade appellationen Brunello di Montalcino för att följa sin dröm, att skörda och vinifiera egna druvor i hjärtat av det toskanska landskapet. 
Idag drivs Il Paradiso med samma hängivenhet till dessa unika terroirer av Florio och sina två döttrar Silvia och Gioia, barnbarn till Manfredi. Och det är inte bara kärleken till Sangiovese, som här kallas för Brunello, som är detsamma som på 50-talet utan man sköter sina rankor med samma respekt för naturen, helt utan genvägar. 
Vinrankorna är planterade vid 350 m.ö.h. på åtta olika jättesmå plottar vid Moltancinos fot och har en nord/nord-öst exponering som tillsammans med den mineralrika jordmånen skapar de perfekta förutsättningarna för en elegant, silkeslen och krispig Sangiovese. Skörden sker manuellt bland de levande och branta små sluttningarna som kännetecknar den levande och växtrika miljön.
Vinmakningen speglar arbetet i vingårdarna med minimal inverkan och stor respekt för råmaterialet. Vinerna jäser spontant i betongkärl för att sedan hamna i stora och gamla slavonska ekfat. Hur länge vinet lagras på fat är en av hemligheterna bakom Il Paradisos eteriska Sangiovese. Rosso di Montalcino lagras på 20 hektoliter stora gamla fat i 13 månader innan ytterligare 8 månaders lagring på flaska medan Brunello di Montalcino lagras på 25/26 hektoliter stora gamla fat i 36 månader och därefter ytterligare 30/36 månader på flaska. Vinerna buteljeras utan filtrering och levererar en sällan skådad fräschör och precision. 
Vi pratar om en av Italiens bästa producenter som årgång efter årgång levererar tidlösa och fantastiska viner som vi har stor glädje att kunna erbjuda till den svenska publiken.

Viner

Brunello di Montalcino

100 % Sangiovese

Druvor från gamla vinrankor planterade vid 350 m.ö.h. på åtta olika jättesmå plottar vid Moltancinos fot med nord/nord-öst exponering. Jäsningen sker spontant i betongkärl och därefter lagras på 25/26 hektoliter stora gamla fat i 36 månader och därefter ytterligare 30/36 månader på flaska. Vinet varken filtreras eller klarnas.

Rosso di Montalcino

100 % Sangiovese

Druvor från gamla vinrankor planterade vid 350 m.ö.h. på åtta olika jättesmå plottar vid Moltancinos fot med nord/nord-öst exponering. Jäsningen sker spontant i betongkärl och därefter lagras vinet på 20 hektoliter stora gamla fat i 13 månader innan ytterligare 8 månaders lagring på flaska. Vinet varken filtreras eller klarnas.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se