Domaine L'Aigle à Deux Têtes

Vincelles, Jura
Frankrike
Map to Domaine L'Aigle à Deux Têtes

Henri Le Roy arbetade som biolog i Paris men hans stora intresse för Jura, som hade väckts hos honom redan som ung, fick honom att byta bana. Han hade länge drömt om att få bruka områdets unika jordar och år 2004 fick Henri äntligen chansen att förverkliga sin dröm. Han införskaffade några små plottar vingårdsmark i Vincelles, strax norr om Rotalier, i södra delarna av Jura och grundade Domaine L’Aigle á Deux Têtes – Örnen med två huvuden.

Henri slopade användandet av herbicider redan från start och från år 2012 är egendomen helt organiskt skött. Han brukar idag 2,5 hektar vinmark men ytterligare 1,5 hektar nyplanteringar på vit märgel kommer ge vin år 2020. Till skillnad från många vinbönder i området vill inte Henri att vinerna får kontakt med syre och toppar därför upp sina fat för att undvika oxidation. Alla viner produceras med naturlig jäst och jäser direkt på fat.

Vi är oftast väldigt förtjusta i viner från Jura på grund av deras personlighet. Druvor som växt i de kalkhaltiga jordarna speglar alltid ursprunget i glaset och Henri Le Roy’s viner är inget undantag. Domaine L’Aigle á Deux Têtes smakar som riktigt Jura ska smaka med ursprungstypisk mineralitet och fräschör men med Burgundisk finess. Vinerna har energi och djup som man endast hittar när druvmaterialet kommer från en riktigt bra växtplats och sedan uppfostras av en riktigt skicklig vinmakare.

Viner

Côtes du Jura Blanc

100 % Chardonnay

 

Côtes du Jura "Lices en Peria"

100 % Chardonnay

Chardonnay är en relativt neutral druva men besitter förmågan att påverkas något oerhört av sin växtplats. Druvan fullkomligt älskar kalkrika jordar som hjälper till att hålla syran uppe. De bästa exemplaren finns i Bourgogne och samma typ av jordar hittar vi i Jura.

Lices en Peria är en brant sluttning med täta planteringar som ligger i byn Vernantois. Jordarna är mycket rika på kalksten och märgel. Druvorna plockas för hand, jäser och lagras på gamla fat.

Côtes du Jura Naturé "Les Clous"

100 % Savagnin

Druvan Savagnin kallas lokalt för Naturé och då oftast när det gäller viner som tillverkats utan kontakt med syre.  Namnet Savagnin sägs komma från det franska ordet ”sauvage” som betyder vild och den parfymerade Alsace-druvan Gewürztraminer är en variant av samma druvsort.

Savagnin trivs mycket bra på de kalkrika jordarna och ger lagringsdugliga viner med bra tryck i syran.

Parcellen Les Clous planterades av Henri år 2008 efter att stått tom i nästan 100 år efter phylloxeran förstört vinstockarna. Vinmarken har perfekt sydlig exponering och jordarna består av kalksten i kombination med vit märgel. Druvorna plockas för hand, jäser och lagras på gamla fat.

Côtes du Jura Rouge

Pinot Noir & Trousseau

Côtes du Jura Poulsard "Les Clous"

100 % Poulsard

Poulsard (lokalt även kallad Ploussard) är en druva med väldigt tunnt skal som ger ljusa, ibland nästan rosafärgade, friska, yppiga viner. Det är regionens viktigaste blå druva och vinerna mår bra av att serveras i en svalare temperatur

Parcellen Les Clous planterades av Henri år 2008 efter att stått tom i nästan 100 år efter phylloxeran förstört vinstockarna. Vinmarken har perfekt sydlig exponering och jordarna består av kalksten i kombination med vit märgel. Druvorna plockas för hand, jäser och lagras på gamla fat.

N.V. L'Aiglon "Vin de Paille" 375 ml

Info kommer snart!

N.V. Vin de Liquer

Info kommer snart!

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se