Familjen Colin behöver ingen närmare presentation för den inbitne. Marc Colin är legend när det kommer till vit Bourgogne och Joseph Colin är hans son.
Joseph började redan som 19-åring att arbeta heltid med sin far och år 2004 tog han över rollen som ansvarig vinmakare. Efter ytterligare 12 år på familjedomänen valde han att gå samma väg som sin storebror (Pierre-Yves Colin) och på klassiskt burgundiskt manér fick Joseph ta över 6 hektar från sin familjs vinmarker.
Med Chardonnay från några av de finaste växtplatserna runt St. Aubin, Puligny och Chassagne förvaltar Joseph sitt arv med råge. Allt arbete i vinmarkerna sker för hand och efter hållbara principer, utan någon som helst användning av kemiska preparat. Vinerna jäser självfallet med naturliga jäststammar och i källaren görs ytterst lite handpåläggning med lagring på fällningen i huvudsakligen gamla fat.
När vi besökte Joseph och fick prova hans första årgång var det tydligt att vi fått något utöver det vanliga hällt i våra glas. Vi blev minst sagt exalterade. Med årgång 2018 visar han på riktigt var det berömda skåpet ska stå och cementerar att innehållet i hans flaskor är storartad Bourgogne.
Joseph Colins viner är för oss ett ultimat uttryck av vit Bourgogne. Klassiskt och uppdaterat på samma gång. Ingen förtida oxidation i sikte men heller inte överdriven reduktion. Bara perfektion.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade mellan 1975 och 2000 från 0.79 hektar i olika lieux-dits i Saint-Aubin (Champ Tirant, En l´Ebaupin, Tope Bataille, Le Banc och Au Bas de Jorcul). Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från gamla vinstockar från Grand Cru Chevalier-Montrachet. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från gamla vinstockar från Grand Cru Batard-Montrachet. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1950 från 0.13 hektar i 1er Cru Vide Bourse i Chassagne-Montrachet. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade mellan 1950 och 1990 från 0.39 hektar i 1er Cru Les Caillerets i Chassagne-Montrachet. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1990 från 0.11 hektar i 1er Cru Les Chenevottes i Chassagne-Montrachet. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade mellan 1950 och 2005 från 1.32 hektar i tre lieux-dits i Chassagne-Montrachet (Les Meix Goudard, Blanchot Dessous och En Journoblot). Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade mellan 1930 och 1990 från 0.22 hektar i 1er Cru La Garenne i Puligny-Montrachet. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1970 från 0.32 hektar i lieu-dit Le Trezin i Puligny-Montrachet. Vingården är den enda på village-nivå som ligger vid sluttningens topp och kännetecknas för sin lerfattiga jordmån, brantare sluttning och sitt svalare läge. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1990 från 1.87 hektar i 1er Cru Les Combes i Saint-Aubin. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1990 från 5.62 hektar i 1er Cru En Remilly i Saint-Aubin. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1980 från 2.64 hektar i 1er Cru Clos du Meix i Saint-Aubin. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1990 från 2.17 hektar i 1er Cru Les Frionnes i Saint-Aubin. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1995 från 3.52 hektar i lieu-dit La Combe i Puligny-Montrachet. Jäsningen och lagringen sker på ekfat (15-20 % nytt). Vinet lagras på fat i 12 månader utan batonnage.
Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?
POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel
Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se
Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se
Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se
Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se