Domaine Génot-Boulanger

Meursault, BOURGOGNE

Frankrike

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Génot-Boulanger grundades år 1974 och drivs sedan år 2008 av Guillaume och Aude Lavollée som är fjärde generationens vinmakare. Domänen har 22 hektar organiskt skött vinmark spritt över 30 olika appellationer, från Chambolle-Musigny i norr till Mercurey i söder. Detta gör Génot-Boulanger till en av de få familjeegendomarna i Bourgogne som kan producera vin från en stor mångfalld terroir och samtidigt ha full kontroll över vinmarkerna.

Génot-Boulanger har länge gått under Bourgognenördarnas radar, men efter paret Lavollée tog över rodret har egendomens buteljeringar sakta men säkert blivit mer och mer eftertraktade. Guillaume anser att det hårda arbetet sker ute i vinmarkerna medan källararbetet är mer försiktigt och avskalat. De röda vinerna görs på stor andel hela klasar, inga vita viner får bâtonnage och användandet av nya fat överstiger aldrig mer än 20 procent.

Domaine Génot-Boulanger tillhör den lilla skara av producenter i Bourgogne som lyckas med bedriften att göra viner som är goda att dricka direkt, men även kan lagras i decennier. Likt vinerna från Jean-Marc Roulot handlar det om finess, spänst och mineralitet i kombination med ett sjuhelsikes djup.

Viner

Meursault "Clos du Cromin"

100 % Chardonnay

Clos du Cromin är en lieu-dit på 1,42 hektar med sydöstlig exponering. Den inmurade vingården ligger i norra delen av Meursault, vid gränsen mot Volnay och har längge varit planterad med både blå och gröna druvor. Génot-Boulangers vinstockar ligger i den lägre delen av sluttningen där jordmånen är rik på lera.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ekfat (20 % nya) utan något batonnâge. Vinet lagras därefter 12 månader på fat och 6 månader på ståltank.

Meursault "Les Meix Chavaux"

100 % Chardonnay

Les Meix Chavaux är en lieu-dit i Meursault där Génot-Boulanger har en halv hektar med 50 år gamla vinstockar. Det här är ett av domänens absolut svalaste vingårdslägen vilket ger vinet en ordentlig knuff med fräschör och elegans.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ekfat (20 % nya) utan något batonnâge. Vinet lagras därefter 12 månader på fat och 6 månader på stål.

Meursault 1er Cru "Les Bouchères"

100 % Chardonnay

Druvor från 0,6 hektar vinmark planterad år 1991 i 1er Cru Les Bouchères. Den sydöstligt exponerade vingården ligger i sydvästra delen av Meursault och är känd för sina branta sluttningar och kalkrika jordar.

Vinifikation: Druvorna sköras för hand och jäser med naturlig jäst på ekfat varav 20 % nya. Vinet lagras 12 månader på ekfat (utan bâtonnage) och därefter 6 månader på ståltank.

Puligny-Montrachet "Les Levrons"

100 % Chardonnay

Druvor från 0,35 hektar vinmark planterad år 1988 i lieu-dit Les Levron. Vingården har sydöstlig exponering och ligger i den norra delen av byn, strax söder om Meursault.

Vinifikation: Druvorna sköras för hand och jäser med naturlig jäst på ekfat varav 20 % nya. Vinet lagras 12 månader på ekfat (utan bâtonnage) och därefter 6 månader på ståltank.

Puligny-Montrachet "Les Nosroyes"

100 % Chardonnay

Puligny-Montrachet ligger strax söder om Meursault och vinerna härifrån kännetecknas av finess och mineralitet. Les Nosroyes är en lieu-dit på 1,13 hektar och vingården är placerad på mitten av sluttningen i byns norra delar.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ekfat (20 % nya) utan något batonnâge. Vinet lagras därefter 12 månader på fat och 6 månader på stål.

Puligny-Montrachet 1er Cru "Les Folatières"

100 % Chardonnay

Druvor från 0,35 hektar vinmark planterad år 1991 i 1er Cru Les Folatièrese. Vingården har sydöstlig exponering.

Vinifikation: Druvorna sköras för hand och jäser med naturlig jäst på ekfat varav 20 % nya. Vinet lagras 12 månader på ekfat (utan bâtonnage) och därefter 6 månader på ståltank.

Puligny-Montrachet 1er Cru "La Garenne"

100 % Chardonnay

Druvor från 0,37 hektar vinmark planterad år 1991 i 1er Cru La Garenne. Vingården har sydöstlig exponering och ligger högst upp på sluttningen i byn Blagny.

Vinifikation: Druvorna sköras för hand och jäser med naturlig jäst på ekfat varav 20 % nya. Vinet lagras 12 månader på ekfat (utan bâtonnage) och därefter 6 månader på ståltank.

Chambolle-Musigny

100 % Pinot Noir

Druvor från de två vingårdslägena Les Nazoires och Les Mombies (0,76 hektar) i södra delen av Chambolle-Musigny.

Vinifikation: Druvorna sköras för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank varav 30 % i hela klasar. Därefter lagras vinet 12 månader på ekfat (20 % nya) och 6 månader på ståltank.

Volnay Vieilles Vignes

100 % Pinot Noir

Druvor från gamla vinstockar i de fyra olika vingårdslägena Les Aussy, Ez Echards, Les Jouères och Cros Martin. Vinmarkerna ligger i den sydöstra delen av byn och upptar sammanlagt 1,28 hektar.

Vinifikation: Druvorna sköras för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter 12 månader på ekfat (20 % nya) och 6 månader på ståltank.

Volnay 1er Cru "Le Ronceret"

100 % Pinot Noir

Druvor från 0,4 hektar vinmark planterad år 1958 i 1er Cru Le Ronceret.

Vinifikation: Druvorna sköras för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank varav 30 % i hela klasar. Vinet lagras därefter 12 månader på ekfat (20 % nya) och 6 månader på ståltank.

Pommard 1er Cru "Clos Blanc"

100 % Pinot Noir

Druvor från 0,33 hektar vinmark planterad år 1996 i 1er Cru Clos Blanc. Jordarna är rika på lera och vitfärgad kalksten vilket gett vingården sitt namn.

Vinifikation: Druvorna sköras för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter 12 månader på ekfat (20 % nya) och 6 månader på ståltank.

Mercurey 1er Cru "Sazenay"

100 % Pinot Noir

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal