Génot-Boulanger grundades år 1974 och drivs sedan år 2008 av Guillaume och Aude Lavollée som är fjärde generationens vinmakare. Domänen har 22 hektar organiskt skött vinmark spritt över 30 olika appellationer, från Chambolle-Musigny i norr till Mercurey i söder. Detta gör Génot-Boulanger till en av de få familjeegendomarna i Bourgogne som kan producera vin från en stor mångfalld terroir och samtidigt ha full kontroll över vinmarkerna.
Génot-Boulanger har länge gått under Bourgognenördarnas radar, men efter paret Lavollée tog över rodret har egendomens buteljeringar sakta men säkert blivit mer och mer eftertraktade. Guillaume anser att det hårda arbetet sker ute i vinmarkerna medan källararbetet är mer försiktigt och avskalat. De röda vinerna görs på stor andel hela klasar, inga vita viner får bâtonnage och användandet av nya fat överstiger aldrig mer än 20 procent.
Domaine Génot-Boulanger tillhör den lilla skara av producenter i Bourgogne som lyckas med bedriften att göra viner som är goda att dricka direkt, men även kan lagras i decennier. Likt vinerna från Jean-Marc Roulot handlar det om finess, spänst och mineralitet i kombination med ett sjuhelsikes djup.
100 % Pinot Noir
Druvor från vinstockar från två olika lieux-dits (totalt 0.76 hektar) i södra delen av byn: Les Nazoires och Les Mombies. Jäsningen sker i ståltank i 20–25 dagar (med 30 % helklasjäsning) och därefter lagring på ekfat i 12 månader (20 % nytt) och sedan ytterligare 6 månader på stål.
100 % Pinot Noir
Druvor från vinstockar planterade 1996 från 0.33 hektar i 1er Cru Clos Blanc i Pommard på en vitfärgad kalksten/lerig jordmån som ger namnet till vingården. Jäsningen sker i ståltank i 20–25 dagar och därefter lagring på ekfat i 12 månader (20 % nytt) och sedan ytterligare 6 månader på stål.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1970 från 0.35 hektar i 1er Cru Les Folatières med sydöstexponering. Jäsningen sker i ekfat (20 % nytt), utan batonnâge och därefter lagring på ekfat i 12 månader och sedan ytterligare 6 månader på stål.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1988 från 0.35 hektar i lieu-dit Les Levrons med sydöstexponering. Vingården ligger i den norra delen av by, strax soder om Meursault. Jäsningen sker i ekfat (20 % nytt), utan batonnâge och därefter lagring på ekfat i 12 månader och sedan ytterligare 6 månader på stål.
100 % Chardonnay
Druvor från 50-åriga vinstockar från 0.50 hektar i lieu-dit Les Meix Chavaux med norröstexponering. Vingårdsläget är domaines svalaste tack vare de svalkande vinderna från Combes d´Auxey-Duresses och exponeringen. Jäsningen sker i ekfat (20 % nytt), utan batonnâge och därefter lagring på ekfat i 12 månader och sedan ytterligare 6 månader på stål.
100 % Chardonnay
Druvor från 1.42 hektar i lieu-dit Clos du Cromin med sydöstexponering. Den murade vingården ligger i den norra delen av Meursault, vid gränsen mot Volnay och har länge varit planterad med både blå och gröna druvor. Domaines rankor kommer från den lägre delen av sluttningen där jordmånen består mestadels av lera. Jäsningen sker i ekfat (20 % nytt), utan batonnâge och därefter lagring på ekfat i 12 månader och sedan ytterligare 6 månader på stål.
100 % Chardonnay
Druvor från 30-åriga vinstockar från 0.60 hektar i 1er Cru Les Bouchères med sydöstexponering. Vingården ligger i sydvästra delen av Meursault och är känd för sina branta sluttningar samt grund och kalkstenig top soil. Jäsningen sker i ekfat (20 % nytt), utan batonnâge och därefter lagring på ekfat i 12 månader och sedan ytterligare 6 månader på stål.
100 % Chardonnay
Druvor från 1.13 hektar i lieu-dit Les Nosroyes. Vingården ligger i norra delen av byn i mitten av sluttningen. Jäsningen sker i ekfat (20 % nytt), utan batonnâge och därefter lagring på ekfat i 12 månader och sedan ytterligare 6 månader på stål.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1991 från 0.37 hektar i 1er Cru La Garenne med sydöstexponering. Vingården ligger i byn Blagny och högst uppe på sluttningen. Jäsningen sker i ekfat (20 % nytt), utan batonnâge och därefter lagring på ekfat i 12 månader och sedan ytterligare 6 månader på stål.
100 % Pinot Noir
Druvor från gamla vinstockar från tre olika lieux-dits (totalt 2.22 hektar): Les Cras, Les Vignots och La Chanière. Jäsningen sker i ståltank i 20–25 dagar och därefter lagring på ekfat i 12 månader (20 % nytt) och sedan ytterligare 6 månader på stål.
100 % Pinot Noir
Druvor från gamla vinstockar från fyra olika lieux-dits (totalt 1.28 hektar) i sydöstra delen av byn: Les Aussy, Ez Echards, Les Jouères och Cros Martin. Jäsningen sker i ståltank i 20–25 dagar och därefter lagring på ekfat i 12 månader (20 % nytt) och sedan ytterligare 6 månader på stål.
100 % Pinot Noir
Druvor från vinstockar planterade 1958 från 0.40 hektar i 1er Cru Le Ronceret. Jäsningen sker i ståltank i 20–25 dagar (med 30 % helklasjäsning) och därefter lagring på ekfat i 12 månader (20 % nytt) och sedan ytterligare 6 månader på stål.
Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?
POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel
Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se
Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se
Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se
Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se