Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny, Savoie
Frankrike

När vi provade vinerna från Domaine de Chevillard första gången blev vi helt överväldigade. Vinmakaren Matthieu Goury är verkligen ett levande bevis på hur man förvaltar regionens enorma potential. Vinerna är traditionella och samtidigt livfulla och energirika i sin stil. Det smakar väldigt mycket POMPETTE och Matthieu Goury är utan tvekan en av Savoies främsta.

Född och uppväxt in i en familj av vinodlare i byn Chevillard, tog han över familjens egendomar 2016 efter arbete i bland annat Australien och Kanada. Familjen Goury har verkat länge i området med ett ekologiskt och hållbart jordbruk i symbios med vinmarkernas biologiska mångfald. Liksom väldigt många duktiga vinmakare hävdar så görs vinet i vingården och inte i vineriet. Stor del av Matthieus tid består med andra ord av hårt arbete i dom branta sydliga och sydvästsluttande vinmarkerna med jordar av märgel och kalk.

Matthieu brukar nu 10 hektar i hjärtat av Combe de Savoie, i byarna Saint Pierre d’Albigny och Saint Jean de la Porte. Dom lokala druvorna är givna; Mondeuse, Altesse och Jacquère men också Gamay, Pinot Noir och Chardonnay odlas. Vinifikation sker på samma sätt för alla viner med naturlig jäst, lagring i gamla fat (tonneaux) och därefter ett års vila på flaska.

Vi är oerhört glada att få introducera Domaine de Chevillard, en vinbonde vars viner vi alltid vill dricka. Att dessutom få göra det med sex olika etiketter känns extra kul!

Viner

Jacquère

100 % Jacquère

Druvor från vingårdar i byarna St. Pierre d’Albigny och St. Jean De la Porte. Jordarna här är rika på kalk och planterade med vinstockar runt 65 år gamla. Druvorna skördas för hand och pressas därefter i en antik vertikalpress från Champagne. Musten jäser med naturlig jäst på gamla fat och lagras 11 månader på gamla 225 liters fat.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se