Marie & Florian Curtet

Motz, Savoie
Frankrike
Map to Marie & Florian Curtet

Arv är ingen linjär process. Att ta över handlar inte om att ersätta någon, utan snarare att utveckla något. När Marie och Florian Curtet tog över legenden Jacques Maillet’s vinmarker år 2016 fick de fortsätta i en av Savoies jättars spår. De var väl medvetna om pressen men samtidigt bestämda att klara av utmaningen. Och vilken start! Redan från deras första årgången hade paret samma intensitet i sina viner som sin mentors och från år 2017 har Marie och Florian hittat den perfekta energin och gjort uttrycket till sitt eget.

Curtet’s biodynamiskt certifierade vingårdar ligger i Chautagne, mellan floden Rhône till väst och södra delen av Jura till öst. Tillföljd av regnskuggan från bergen är detta det enda området i Savoie där de blå druvorna, speciellt Gamay, är vanligare än de gröna. Tack vare de branta sluttningarna, höga altituden och den kalkrika jordmånen får alpvinerna härifrån rejält med fräschör och är fullspäckade av liv.

Druvorna som paret odlar är Gamay, Pinot Noir och Mondeuse för de röda vinerna och Jacquère och Altesse för de vita. Här pratar vi om gamla rankor som inte har sett en droppe bekämpningsmedel och allt arbete i vinmarkerna sker för hand. I källaren jobbar Marie och Florian enligt Maillet’s principer med naturlig jäst och noll tillsatser förutom extremt lite sulfiter vid buteljering.

Curtet’s viner är en fusion av arv och framtid. Med nya idéer och rötter i historiska cuvéer som Autrement Rouge, skapad av Maillet och bevarad av paret, har Marie och Florian många år framför sig av energifull och levande vinmakning.

Viner

Tonnerre de Grès

Altesse, Jacquère

Druvor från gamla vinstockar från olika lieux-dits i Motz i Savoie. Jäsningen och lagringen sker på betong. Vinet lagras i 9 månader.

Frisson des Cimes

100 % Mondeuse

Druvor från 50-åriga vinstockar från olika lieux-dits i Motz i Savoie. Druvorna jäser med hela klasar på betong och lagras därefter på betong i 11 månader.

Autrement Rouge

Gamay, Pinot Noir, Mondeuse

Druvor från 35-åriga vinstockar från olika lieux-dits i Serrières en Chautagne och Motz i Savoie. Druvorna jäser med hela klasar på betong och lagras därefter på betong i 9 månader.

Altesse

100 % Altesse

Druvor från 30-åriga vinstockar från olika lieux-dits i Motz i Savoie. Jäsningen och lagringen sker på betong. Vinet lagras i 11 månader.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se