Domaine Christophe et Fils hör hemma i byn Fyé ovanför de berömda vingårdarna Grand Cru Blanchot och 1er Cru Montée de Tonerre i Chablis. Egendomen grundades år 1999 när Sébastien Christophe fick ta över sin familjs vinmarker i Petit Chablis på blygsamma 0,6 hektar. Under 20 år har Sébastien sedan successivt utökat sin domän som idag upptar 12 hektar med odlingar i Petit Chablis, Chablis, 1er Cru Montée de Tonnerre, 1er Cru Fourchaume och 1er Cru Mont de Milieu.
Arbetet i vingårdarna sker efter ekologiska principer men utan något certifikat. Han arbetar hårt och omsorgsfullt i markerna och Sébastian har en bestämd uppfattning om vilken typ av viner han vill göra där fokus ligger på att skapa stram, precis och mineralrik Chablis. I vineriet gäller gamla skolans regler där de något enklare buteljeringarna fostras på ståltank och de mer lagringsdugliga Premier Cru-vinerna lagras på huvudsakligen gamla ekfat.
Sébastians vinstil är traditionell men aktuell och vi blir knäsvaga för den finstämda balansen mellan frukt och syra som tillsammans med det mineraldrivna avslutet sjunger klassisk Chablis.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar med 12 års snittålder från olika vingårdar med Portland-kalksten vid cirka 200 meter över havet. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 8 månader på stål.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar med 30 års snittålder från olika vingårdar med Kimmeridge-kalksten. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 8 månader på stål.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade 1981 i lieu-dit Côte de Fontenay med sydexponering vid 130 meter över havet. Jäsningen sker 80 % i ståltank och 20 % i 228-liters ekfat (nya, 1, 2 eller 3 år gamla, med totalt 7 % nytt ekfat i det slutgiltiga vinet). Vinet lagras i 12 månader.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade runt 1980 och 1990 talet i den branta mitten av sluttningen med sydexponering. Jäsningen sker 80 % i ståltank och 20 % i 228-liters ekfat (nya, 1, 2 eller 3 år gamla, med totalt 7 % nytt ekfat i det slutgiltiga vinet). Vinet lagras i 12 månader.
100 % Chardonnay
Druvor från vinstockar planterade i lieu-dit Côte de Bréchains med västexponering. Jäsningen sker 80 % i ståltank och 20 % i 228-liters ekfat (nya, 1, 2 eller 3 år gamla, med totalt 7 % nytt ekfat i det slutgiltiga vinet). Vinet lagras i 12 månader.
Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?
POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel
Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se
Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se
Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se
Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se