Domaine Chapel

Régnié, Beaujolais
Frankrike
Map to Domaine Chapel

Domaine Chapel håller till i Régnié-Durette och grundades av David Chapel och Michele Smith-Chapel. Paret träffades första gången år 2013 när David jobbade hos Domaine Lapierre. På den tiden arbetade Michele som chefssommelier på Brooklyn Fare och kärlek uppstod när hon under en vinresa besökte egendomen. Efter en gemensam flytt till New York beslöt sig paret år 2015 att lämna storstan och styra kosan mot Beaujolais för att göra vin tillsammans. Deras första årgång producerades år 2016 gemensamt med Mathieu och Camille Lapierre men från 2017 står paret Chapel på egna ben med eget vineri.

Idag brukar Michele och David ekologiska och biodynamiska vinmarker över hela Beaujolais med väldigt gamla vinrankor som är djupt förankrade i de berömda granitjordarna. Resultatet ger en linje av otroligt levande och vassa viner som sträcker sig från läskande Beaujolais-Villages till de mer djupa och intensiva ursprungen Fleurie, Juliénas och Chiroubles.

Vinmakningen speglar arbetet i vingårdarna med minimal inverkan och stor respekt för råmaterialet. Vinerna genomgår semi kolsyrejäsning på stora fat, lagring på foudres och buteljeras utan filtrering.

Domaine Chapel förkroppsligar den typen av Beaujolais som vi älskar. Det är viner som lämpar sig lika bra i platsglas på furustugans farstukvist som i Bourgognekupor på stjärnkrogen. Oavsett sammanhang är Michele och David’s viner naturligt laddade vinpaket med en oemotståndlig kraft som man bara vill fortsätta njuta av.

Viner

Beaujolais-Villages

100 % Gamay

Druvor från vinstockar planterade 1970 i tre olika vingårdar (totalt 1.4 hektar) i Lantignié. Tack vare altituden har Lantignié alltid rankats som det bästa bland Beaujolais-Villages. Druvorna skördas för hand och jäser i hela klasar med semi-kolsyrejäsning. Vinet lagras därefter 6 månader på gamla fat innan buteljering.

Juliénas "Côte de Bessay"

100 % Gamay

Druvor från vinstockar planterade mellan 1965 och 1980 från 3 hektar i lieu-dit Côte de Bessay i Juliénas. Druvorna skördas för hand och jäser i hela klasar med semi-kolsyrejäsning. Vinet lagras därefter 9 månader på gamla fat innan buteljering.

Chiroubles

100 % Gamay

Druvor från vinstockar planterade 1970 i två olika lieux-dit (Saint-Roch och Poullet, totalt 2 hektar) i Chiroubles. Druvorna skördas för hand och jäser i hela klasar med semi-kolsyrejäsning. Vinet lagras därefter 8 månader på gamla fat innan buteljering.

Fleurie "Charbonnières"

100 % Gamay

Druvor från vinstockar planterade mellan 1955 och 1985 från 1.2 hektar i lieu-dit Charbonnières i Fleurie. Vingården ligger vid 460 m.ö.h. och är formad som en amfiteater med ett granitrik jordmån. Druvorna skördas för hand och jäser i hela klasar med semi-kolsyrejäsning. Vinet lagras därefter 9 månader på gamla fat innan buteljering.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se