Domaine Arnaud Lambert

Saumur, Loire
Frankrike
Map to Domaine Arnaud Lambert

Historien om Domaine Arnaud Lambert tar sin början år 1996 när pappa Yves grundade Domaine Saint-Just i Saint Cyr en Bourg (Saumur). Far och son började arbeta tillsammans på familjeegendomen år 2005 och år 2009 kom ett erbjudande som de inte kunde motstå; att ta över vinmarken som tillhör Château de Brézé.

Renässansslottet Château de Brézé har anor tillbaka till 1000-talet och är listat som ett historiskt monument. Slottets legendariska söta viner gjorde sig kända över hela Europa på 1400-talet och var på sin tid lika högt aktade som Château d’Yquem. Den kalkhaltiga Brézékullen ger Chenin Blanc ett unikt uttryck och redan på 1650-talet särskiljde man druvor som odlats här genom att tillge dem namnet ”Chenin de Brézé”

Trots fantastiska förutsättningar har de torra vinerna inte riktigt upp levt till sitt rykte och vinmarkerna besprutades och missköttes under 1900-talet. Arnaud förstod vilken stor betydelse vinmarkerna i Brézé har för hela Loire vilket medförde en stor respekt för uppdraget. Tillsammans med sin far Yves Lambert bestämde de sig därför att direkt konvertera de 25 hektar vingårdarna till organisk skötsel och tillhörde därefter den pyttelilla skara vinbönder i Brézé som arbetar hållbart i sina marker.

Brézékullen är fantastisk vinmark för både Chenin Blanc & Cabernet Franc och Arnaud Lambert har vingårdar i hela åtta olika lägen. Varje clos har ett unikt mikroklimat och Arnaud har redan från start haft som mål att lyfta fram dess olika terroir i sina buteljeringar. De olika vinerna är en direkt spegling av sin växtplats och sitter inne på fantastisk lagringskapacitet samtidigt som de bjuder in till direkt njutning.

Viner

NV Brézé Crémant de Loire

75 % Chenin Blanc, 25 % Chardonnay

Druvor från vinstockar planterade 1990 på Brézé kullen i Saumur. Jäsningen sker på ståltank och därefter får vinet vila på jästfällningen i 24 månader.

 

Saumur Blanc Brézé "Clos du Midi"

100 % Chenin Blanc

Druvor från vinstockar planterade 1985 i Clos du Midi på Brézé kullen i Saumur. Jäsningen och lagringen sker 50 % på ståltank och 50 % på gamla burgundiska barrique. Vinet lagras i 12 månader.

Saumur Blanc Brézé "Clos David"

100 % Chenin Blanc

Druvor från vinstockar planterade 1965 i Clos David (monopole) på Brézé kullen i Saumur. Jäsningen sker 50% på gamla foudres, 50% på 228 l barriques (15% nya). Vinet lagras 12 månader på gamla fat (2-3 år gamla) och sedan 6 månader på ståltank.

 

Saumur Blanc Brézé "Clos de la Rue"

100 % Chenin Blanc

Druvor från vinstockar planterade 1965 och 1990 i Clos de la Rue (monopole) på Brézé kullen i Saumur. Jäsningen sker på ekfat (35% nya). Vinet lagras 12 månader på gamla fat (2-3 år gamla) och sedan 6 månader på ståltank.

Saumur-Champigny "Clos Mazurique"

100 % Cabernet Franc

Druvor från vinstockar planterade 1990 i Clos Mazurique (monopole) på Brézé kullen i Saumur. Druvorna är 100 % avstjälkade. Jäsningen sker på cementtankar. Vinet lagras 5 månader på betong.

Saumur-Champigny "Clos de l'Etoile"

100 % Cabernet Franc

Druvor från vinstockar planterade 1990 i Clos de l’Etoile (monopole) på Brézé kullen i Saumur. Druvorna är 100 % atvsjälkade. Jäsningen sker på cementtankar. Vinet lagras 24 månader på fat (50 % nya) och sedan 12 månader på flaska.

 

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se