De Fermo

Loreto Aprutino, Abruzzo
Italien
Map to De Fermo

Stefano och Nicoletta De Fermo bor i byn Loreto Aprutino som ligger mitt i mellan Adriatiska havet och Europas sydligaste glaciär. Familjen De Fermo har gjort vin i området sedan 1700-talet, men vinproduktionen låg länge i dvala. Det var först när Nicolettas man Stefano förstod vilken fantastisk terroir och historia som fanns i familjens ägor som vinmakartraditionen tog fart igen.

Ambitionsnivån sattes på högsta nivå från start och med den legendariska vinbonden Francesco Valentini som granne och mentor fick De Fermos viner snabbt erkännande över hela Italien.

Vinmarkerna av kalkrik lera har det högsta läget i hela Loreto Aprutino och omfattar 17 hektar. Vingårdarna består av de för området typiska druvsorterna Montepulciano och Pecorino, men här återfinns även en av Italiens äldsta planteringar av Chardonnay från 1930-talet.

De Fermo har en oerhörd respekt för naturen och allt arbete sköts efter biodynamiska principer. I vineriet tar man tillvara på druvornas höga kvalitet och arbetar för att producera viner som uttrycker sitt ursprung. Maceration kan varierar från ett par dagar till flera veckor och vinerna får uppfostran på stora gamla ekfat eller cementtankar. Jäsning sker utan temperaturkontroll med naturlig jäst och varken klarning eller filtrering förekommer innan buteljering.  

Nicoletta och Stefano gör karaktärsfyllda viner i en personlig, finessrik och energifylld stil. Vi har aldrig tidigare varit så törstiga på Abruzzo.

Viner

Chardonnay Colline Pescaresi "Launegild"

100%  Chardonnay

Druvor från vinstockar planterade 1930 i Loreto Aprutino (en av Italiens äldsta vingård för Chardonnay). Jäsningen sker på gamla fat och därefter lagras vinet i 12 månader på gamla tonneaux.

Pecorino Superiore "Don Carlino"

100%  Pecorino

Druvor från gamla vinstockar från Loreto Aprutino. Jäsningen sker på gamla fat och därefter lagras vinet i 8-9 månader på gamla tonneaux. ”Don Carlino” är ett vänligt smeknamn för producentens grundare Don Carlo och en hyllning till hans energi och passion för vin.

Cerasuolo d'Abruzzo "Le Cince"

100%  Montepulciano d’Abruzzo

Druvor från gamla vinstockar från Loreto Aprutino. Jäsningen sker med hela klassar som pressas i en gammal franskpress; efter 3-4 timmar
flyttas vinet (utan skalen) till stora ekfat för jäsningen. Efter jäsningen tas en del av jästfällningen bort genom omdragningen och vinet får
sedan lagras i samma fat i ungefår 7-8 månader.

Montepulciano d'Abruzzo "Concrete"

100% Montepulciano d’Abruzzo

Druvor från unga vinstockar från Loreto Aprutino. Jäsningen sker på cementtankar och därefter lagras vinet i 12 månader på cement.

Montepulciano d'Abruzzo "Prologo"

100% Montepulciano d’Abruzzo

Druvor från gamla vinstockar från Loreto Aprutino. Jäsningen sker på cementtankar och därefter lagras vinet i 18 månader på stora gamla fat.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se