Abbia Nòva

Piglio, Lazio
Italien
Map to Abbia Nòva

Abbia Nòva ligger i den lilla byn Piglio som var en av Italiens mest betydelsefulla vinregioner under Romar- och Medeltiden. Egendomen grundades av vännerna Daniele, Gabriele och Pierluca som efter flera års vinarbete hos bland andra Passopisciaro och Tenuta di Trinoro beslutade sig att införskaffa 7 hektar vingårdsmark i sina hemtrakter.

Första årgången producerades år 2013 (då under namnet Costa Graia) och i huvudsak kultiveras druvsorten Cesanese d’afille som kom till Piglio för över 400 år sedan.
Jordarna de brukar är mestadels vulkaniska med inslag av lera och en stor del av vinrankorna är upp mot 70 år gamla. Vingårdsarealen är fördelad över de 6 historiska lägena San Giovanni, Vignali, Colle di Grano, Le Fattora och Casale San Antonio.

Allt arbete sker efter biodynamiska pinciper och i vineriet tillsätts varken jäst eller svavel. All fermentering sker naturligt i tankar av cement, lera, stål och glas med efterföljande lagring på 700 liters fat.

Viner

Passerina del Frusinate

100%  Passerina del Frusinate

Druvor från vinrankor från vingårdsläget San Giovanni i Piglio, Lazio. Inledningsvis jäser druvorna  i hela klasar 12-16 timmar. Därefter pressas druvklasarna och musten får jäsa vidare med naturligt förekommande jäststammar på ståltank. Efter jäsningen får vinet vila på fällningen en tid och dras därefter om till stora glasflaskor, så kallade damejeanner, där vinet ligger i ytterligare 2 månader innan buteljering.

Rosato "Collepasso"

90 % Passerina, 10 % Bellone och Malvasia

Druvor från 80-åriga vinrankor från vingårdsläget San Giovanni i Piglio, Lazio. Jäsningen sker på ståltank och därefter får vinet vila på fällningen en tid och dras därefter om till stora glasflaskor, så kallade damejeanner, där vinet ligger i ytterligare 2 månader innan buteljering.

Piglio "San Giovanni" (Costa Graia)

100 % Cesanese d´Affile

Druvor från gamla vinrankor från tre olika vingårdslägen i Piglio, Lazio: Colle Passo, Colle di Grano och San Giovanni. Druvorna är 100 % avstjälkade. Jäsningen sker på ståltank. Vinet lagras i 6 månader på stora gamla fat och därefter dras vinet om till cementtankar i minst 12 månader. Innan buteljeringen lagras vinet ytterligare 1 månad på stora glasflaskor, så kallade damejeanner.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se