Abbia Nòva

Piglio, Lazio
Italien
Map to Abbia Nòva

Abbia Nòva håller till i den lilla byn Piglio i Lazio som räknades som en av Italiens mest betydelsefulla vinregioner under Romar- och Medeltiden. Egendomen grundades av vännerna Daniele och Pierluca som efter flera års arbete hos diverse vinbönder beslutade sig att slå sina påsar samman och införskaffade 7 hektar vinmark i sina hemtrakter.

Första årgången producerades år 2013 (då under namnet Costa Graia) och i huvudsak kultiveras druvsorten Cesanese d’Afille som kom till Piglio för över 400 år sedan. Jordarna de brukar är främst vulkaniska med inslag av lera och en stor del av vinstockarna är upp mot 70 år gamla. Vingårdsarealen är fördelad över de 6 historiska lägena San Giovanni, Vignali, Colle di Grano, Le Fattora och Casale San Antonio.

Redan från start har man haft av en naturlig jordbruksstrategi och allt arbete sker efter biodynamiska pinciper. I källaren, som utgörs av ett gammalt hus uppe i bergen, tillsätts varken jäst eller svavel och all jäsning sker spontant med lagring på cement, lera, stål, glas och gamla fat.

Abbia Nòva är en frisk fläkt i Piglio och deras livfulla, energirika vinstil uppdaterar det traditionella uttrycket från Lazio till en mer modern och läskande form. En perfekt balans av det gamla och nya Italien.

Viner

Passerina del Frusinate

100%  Passerina del Frusinate

Druvor från vinrankor från vingårdsläget San Giovanni i Piglio, Lazio. Inledningsvis jäser druvorna  i hela klasar 12-16 timmar. Därefter pressas druvklasarna och musten får jäsa vidare med naturligt förekommande jäststammar på ståltank. Efter jäsningen får vinet vila på fällningen en tid och dras därefter om till stora glasflaskor, så kallade damejeanner, där vinet ligger i ytterligare 2 månader innan buteljering.

Rosato "Collepasso"

90 % Passerina, 10 % Bellone och Malvasia

Druvor från 80-åriga vinrankor från vingårdsläget San Giovanni i Piglio, Lazio. Jäsningen sker på ståltank och därefter får vinet vila på fällningen en tid och dras därefter om till stora glasflaskor, så kallade damejeanner, där vinet ligger i ytterligare 2 månader innan buteljering.

Piglio "San Giovanni" (Costa Graia)

100 % Cesanese d´Affile

Druvor från gamla vinrankor från tre olika vingårdslägen i Piglio, Lazio: Colle Passo, Colle di Grano och San Giovanni. Druvorna är 100 % avstjälkade. Jäsningen sker på ståltank. Vinet lagras i 6 månader på stora gamla fat och därefter dras vinet om till cementtankar i minst 12 månader. Innan buteljeringen lagras vinet ytterligare 1 månad på stora glasflaskor, så kallade damejeanner.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se