Château Thivin

Brouilly, Beaujolais
Frankrike
Map to Château Thivin

Château Thivin tillhör det absoluta toppskiktet i Beaujolais och är den främsta producenten i appellationen Côte de Brouilly. Egendomen har anor tillbaka till 1300-talet och är den äldsta i Mont Brouilly.

Zaccharie Geoffray införskaffade egendomen tillsammans med två hektar vinmark vid en auktion år 1877. Hans son Claude fortsatte utvecklingen genom att utöka vingårdarna och därefter tog hans son, som också hette Claude, över rodret på 1930-talet. Tillsammans med sin fru Yvonne arbetade de outtröttligt för att höja kvaliteten och anseendet hos Côte de Brouilly och Beaujolais som helhet. De spelade en nyckelroll i skapandet av appellationen Côte de Brouilly och grundade dessutom ”Maison des Beaujolais” år 1953.

I dag håller Claude Geoffray tillsammans med sin son Claude-Edouard vinmakartraditionen vid liv och sköter arbetet på Château Thivin. Vinmarkerna omfattar 19 hektar och deras parceller är sydligt exponerade och planterade med 50-åriga vinstockar. Alla vingårdslägen skördas för hand och buteljeras separat för att lyfta fram dess unika karaktar. År 2008 inleddes dessutom arbetet mot biodynamisk skötsel i vingårdarna och man beräknar att vara helt konverterade år 2020.

Arbetet i källaren sker på traditionellt manér med en förkärlek till helklasjäsning och lagring på stora neutrala foudrés.

Château Thivin gör terroirdriven, lagringsduglig Côte de Brouilly som smakar som Beaujolais gjorde förr i tiden. Glöm skumbananer och tutti frutti, de här vinerna påminner mer om släktingarna i norra Bourgogne.

Viner

Gamay Noir "Vignes d'Ecussol"

100 % Gamay

Druvorna skördas för hand och jäser i hela klasar med semi-kolsyrejäsning. Vinet lagras därefter 7 månader på stora ekliggare innan buteljering.

Côte de Brouilly "Les 7 Vignes"

100 % Gamay

Les Sept Vignes baseras på en blandning av sju olika vingårdslägen på östra, södra och västra delen av Mont Brouilly. Vingårdarna som ingår är Clos Bertrand, La Chapelle, Les Griottes, Godefroy, L’Héronde, Henri och Les Fournelles. Druvorna skördas för hand från 50-åriga vinmarker och jäser därefter i hela klasar. I vineriet sköts all hantering av druvmusten med hjälp av gravitation och efter pressning vilar vinet på gamla stora ekliggare i 10 månader.

Côte de Brouilly "Clos Bertrand"

100 % Gamay

Clos Bertrand är en historisk vingård från 1400-talet belägen vid foten av vulkaniska Mont Brouilly. Druvor skördas för hand och genomgår delvis helklasjäsning i 14 dagar. Vinet lagras därefter 7-9 månader på neutrala foudrés.

Côte de Brouilly "La Chapelle"

100 % Gamay

Druvor från 60-åriga vinstockar i den sydligt exponerade vingården La Chapelle. Druvor skördas för hand och genomgår delvis helklasjäsning i 14 dagar. Vinet lagras därefter på neutrala foudrés till juni året efter skörd.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se