Cascina Fontana

Monforte d'Alba, Piemonte
Italien
Map to Cascina Fontana

Cascina Fontana håller till i den lilla byn Perno i Monforte d’Alba, mitt i hjärtat av Barolo. Familjen har har arbetat som vinbönder i över sex generationer och Mario Fontana grundade egendomen tillsammans med sin fru Luisa år 1995.

Deras 4 hektar vinmark är spridd över några av regionens bästa vingårdslägen i Castiglione Falletto, La Morra och Sinio. De varierande växtplatserna ger sin speciella karaktär till druvorna och på klassiskt manér producerar Mario enbart en Barolo genom att blanda de olika lägena. År 2013 är dock undantaget som bekräftar regeln då förutsättningarna var helt perfekta för Mario att uppfylla sin dröm och buteljera en Barolo Castiglione Falletto. Planteringarna består utöver Nebbiolo även av Dolcetto och Barbera.

Cascina Fontanas vinfilosofi bygger på gamla traditioner men i modern tappning vilket ger viner som smakar väldigt klassisk Piemonte fast i en mer drickvänlig stil. Tillgängligt utan att vara insmickrande.

Viner

Dolcetto d'Alba

100% Dolcetto

Druvor från gamla vinstockar planterade i två vingårdar, Vigna Gallinotto i La Morra och Vigna del Castello i Sinio. Druvorna jäser på ståltank och lagras därefter i 10 månader på ståltank.

Barbera d'Alba

100%  Barbera

Druvor från gamla vinstockar planterade i två vingårdar, Vigna del Pozzo i Castiglione Falletto och Vigna del Castello i Sinio. Druvorna jäser på ståltank och lagras därefter i 12 månader på gamla 225 liter stora fat.

Langhe Nebbiolo

100%  Nebbiolo

Druvor från gamla vinstockar planterade i två vingårdar, Vigna del Pozzo i Castiglione Falletto och Vigna del Castello i Sinio. Druvorna jäser på ståltank och lagras därefter i 12 månader på gamla stora fat.

Barolo

100%  Nebbiolo

Druvor från gamla vinstockar planterade i Cru Villero och Cru Valletti i Castiglione Falletto och i Cru Gallinotto i La Morra. Druvorna jäser och lagras på ståltank i 8 månader; därefter lagras vinet i 2 år på gamla stora fat. Efteråt blandas alla fat i betongtankar och där lagras vinet ytterligare 12 månader. Vinet buteljeras först efter 12 månader på flaska. Idag är Cascina Fontana en av de få producenter i Barolo som följer den klassiska metoden att blanda de olika Cru istället för att buteljera dem separat. Resultatet är ett vin som år efter år håller en otrolig hög kvalitet, den perfekta kombinationen mellan bra arbete i vingården och i källaren.

Barolo "Castiglione Falletto"

100%  Nebbiolo

Druvor från gamla vinstockar planterade i Cru Villero och Cru Valletti i Castiglione Falletto. Druvorna jäser och lagras på ståltank i 8 månader; därefter lagras vinet i 2 år på gamla stora fat. Efteråt blandas alla fat i betongtankar och där lagras vinet ytterligare 12 månader. Vinet buteljeras först efter 12 månader på flaska. Mario Fontana väljer bara de bästa årgångarna för att producera sin 100 % Castiglione Falletto Barolo, en hyllning till byn där familjen har sina rötter.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se