4 Monos

Sierra de Gredos, Madrid
Spanien

4 Monos är vårt senaste tillskott från Iberiska halvön och ett av de mest lysande exemplen på det nya Spanien. Namnet betyder fyra apor och syftar på vännerna Javier Garcia (tidigare chefsvinmakare på Jiménez-Landi), Laura Robles, David Moreno och David Velasco som grundade egendomen. Det var under vandringar i bergskedjan Sierra de Gredos de beslöt sig för att börja göra vin tillsammans och idag brukas 10 hektar ekologiskt skött vinmark högt uppe i bergen, väster om Madrid och man har ett litet vineri i byn Cadalso de los Vidrios. Första årgången släpptes år 2010 och resten är, som man brukar säga, historia.

Vingårdarna, som ligger i appellationen Vinos de Madrid, tillhör kategorin höghöjdsodlingar och i de näringsfattiga jordarna av sand, granit och skiffer växer knotiga rankor med imponerande ålder. En del vinstockar är upp emot 100 år gamla och i vingårdarna odlas bland annat druvorna Albillo, Viura, Morenillo, Garnacha, Cariñena och Syrah. Kombinationen av gamla stockar och hög höjd ger 4 Monos helt unika förutsättningar. De äldre rankorna skänker vinet en rejäl dos koncentration och som tack vare höjdens temperaturskillnader balanseras fint av naturligt höga syranivåer. Med tidig skörd accentueras fräschören ytterligare och resultatet är minst sagt magnifikt.

I källaren råder ett minimalistiskt tankesätt där naturliga jäststammar, varsam extraktion, helklasjäsning och lagring på gamla neutrala fat är melodin. Resultatet ger transparenta (och intressanta) viner som uttrycker sitt ursprung med en närmast elektrisk nerv. Vi fullkomligt älskar stilen och känner oss nyförälskade i vinlandet Spanien.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se