LOMBARDIET

Valtellina är en alpin dal belägen i den nordligaste delen av Lombardiet, nära gränsen mot Schweiz. Här är allt extremt. Från de branta sluttningarna till de stora molnen som forsar in i dalen och sveper in vinrankorna i tät dimma. Vingårdarna här ligger upp mot 765 meter över havet och den sydliga exponeringen längs Addas flod är nödvändig för att druvor överhuvudtaget ska kunna mogna.

Om Piemonte ligger vid bergets fot så är Valtellina en del av själva bergskedjan. Det svala klimatet hålls i balans av stora stenar som lagrar den starka solens värme för att sedan portionera ut till rankorna nattetid. Dalens drottning är utan tvekan Nebbiolo som lokalt går under namnet Chiavennasca och står bakom ursprungets tre viktigaste viner; Rosso di Valtellina, Valtellina Superiore och Sforzato di Valtellina.

Nebbiolo som växer här skiljer sig markant från exempelvis Barolo då den utvecklar en karaktär som kännetecknas av slankhet och fräschör. Vinerna är vibrerande och inbjudande i sin ungdom men lämpar sig även extremt bra för lagring.

Producenter i området

Italien

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina